LUPOTHERM – revolučná tepelná izolácia, ktorá nahradzuje desiatky cm hrubého zateplenia.

V zime v roku 2015 bol na výstave Coneco predstavený materiál Lupotherm, ktorý, podla údajov výrobcu, izoluje v hrúbke 3cm lepšie ako mnohonásobne hrubšia tepelná izolácia na bázi minerálných vlákien. Tento materiál vzbudil tak veľký ohlas, že Slovenská televízia o tom natočila v tom istom roku reportáž a štáb vybral z mnohých referenčných stavieb pasívny dom v Leopoldove, ktorý je zaizolovaný práve s Lupothermom, aby vypočula stavebníka a užívateľa v jednej osobe, ako je s týmto materiálom spokojný a či skutočne platí, čo o ňom výrobca tvrdí. Tu je záznam z tejto reportáže.

Veľa „odborníkov“, ktorí tento materiál nikdy nevideli, však tvrdia, že takto izolovat nemôže, a to ani napriek svedectvu užívateľov alebo dôkazového merania, ktoré jeho izolačný účinok potvrdzujú. Dnes Vám preto prinášáme vysvetlenie jeho funkcie. Pre jeho názornosť si dovolíme niekoľko prirovnaní.

Bežné používané tepelné izolácie sa chovajú ako odpor. Čím je ich hrúbka väčšia, tým viac brzdí tok tepla VEDENÍM a tým teda lepšie izolujú. Majú však i svoje neduhy. Po čase se prehrievajú a ich účinok klesá (v lete bývá po niekoľkých horúcich dňoch v podkroví veľké teplo, pretože klasické izolácie na bázi minerálných vlákien sa prehrievajú, potom sálajú v noci a vyhrievajú interiér).

Takto ale Lupotherm nefunguje, a pretože „odborníci“ sa ho stále snažia k týmto klasickým izolačným materiálom prirovnávať, nedarí sa im to spočítať a preto tvrdia, „že tak dobre izolovať to nemôže“.

Lupotherm sa však dá veľmi dobre prirovnať k izolačnému sklu. Každý asi vie, že trojsklo izoluje lepšie ako dvojsklo. Ale nie každý si hneď uvedomí, že to čo skutočne izoluje, nie sú sklá, ale komory mezi nimi. Ale i medzi komorami sú veľké rozdiely – poďme nahliadnúť pod pokrievku hlbšie.

Keď ponecháme v komore o hr. v 16mm medzi dvoma sklami obyčajný vzduch – tak sa to bežne robilo v minulom storočí – bude v zime oknom o veľkosti 1m2 unikať 56 W (pri rozdielu teplôt medzi vnútorným a vonkajším prostredím 20 stupňov, Ug=2,8W/m2K dle EN 673).

Aj keď túto komoru naplníme lepšie izolujícim plynom, Argónom (technická úroveň na konci minulého storočia), únik tepla se zlepší len nepatrne – na 52 W. Z toho vyplýva, že samotný, keď aj lepšie izolující plyn, väčší účinok neprinesie.

Zásadné zlepšenie prinieslo až používanie priehľadných pokovov na sklách (posledních asi 20 rokov). Pokovy majú za úlohu zamedziť SÁLANIU tepla medzi dvoma sklami, ktorím se teplo prenáša najviac. Pokiaľ je v komore jedno sklo pokovované, klesne únik tepla o polovinu!! Z 56W na 28 W.

Trojsklo má takéto komory dve, pričom obe krajné sklá sú pokovované, a stredné pokovované nie je. Únik tepla je už len 16W. Štvorsklo má tri komory (s tromi pokovami) a únik tepla je len 10 W. Každou ďalšou komorou je únik tepla menší a menší.

Lupotherm vytvára takýchto komôr, kde je jedna strana pokovovaná, celkom 10. Teda akoby ekvivalent 11- skla. Krajné komory sú nejväčšie (20-30mm), kde nie je len zabránené prenosu tepla sálaním, ale široká vzduchová medzera predovšetkým zabrzdí aj väčšinu tepla, ktoré se prenáša od molekuly k molekule vedením.

Vnútorné komory sú výrazne užšie (len 3,5mm), ale vďaka zásadne zníženému tepelnému toku už v prvej komore, svoj účel pre odraz sálavého tepla plní výborne. Výsledkom je tak celkový únik tepla konštrukciou menšia než 2W na m2!

Pokiaľ sa konštrukcia s Lupothermom počítá ako 11 sklo podľa normy EN 673, potom vychádza U menšie ako 0,1 W/m2K. Túto hodnotu potvrdzuje aj kontrolné meranie na plochej streche v Prahe Modřanech, kde je U počítané z nameraných teplôt podľa normy ČSN 73 0540-4 – čl. 6.3. (výpočet súčiniteľa prestupu tepla pre neznámu skladbu) – viac tu.

V lete sa chová Lupotherm ešte lepšie. Dokazuje to opäť meranie na tej istej streche, kde v hydroizolácii je cez deň 82°C a v ten istý okamžik je pod Lupothermom 32°C, teda o 50 stupňov menej. Pretože Lupotherm je tvorený predovšetkým vzduchom, má oproti iným hmotám zlomkovú schopnosť akumulácie. Teda nehrozí žiadna „horúčava“ v podkroví v priebehu leta. Z grafu je jasne čitateľné, že Lupotherm každú noc celkom vychladne, aby ráno pri náporu tepla od Slnka izoloval opäť plným účinkom.

Dnes je najčastejšie Lupotherm používaný na strechy. Jeho aplikácia je velmi rýchla (pri pokládke na krokvy sa dá prirovnať aplikáciu k natiahnutiu difúznej fólie) a firmy si na jednoduchosť pokládky veľmi rýchlo zvykli.

U fasádneho zateplenia sa používá prevedenie s dierkami, ktoré zaisťujú odvod pár zo steny – takže plnohodnotné difúzne otvoreneé riešenie, kedy para v Lupothermu skondenzuje a vytečie na okapničku (nezostáva v ňom vsiaknutá ako v klasických fasádnych izoláciách, ktoré v zime vplyvom kondenzácie zvlhnú a ich izolačný účinok dramaticky klesá a čaká se na jar, až Slunko mokrú izoláciu vysuší – čo na severných stenách je dosť veľký problém).

Ale nejväčší účinok má Lupotherm pri vnútornom zateplení novostavieb, keď je vďaka nemu dosiahnúť aj na parametry nulového domu (spotreba do 5kWh/m2/rok). U drevostavieb dokonca s bonusom ultra tenké obvodové steny (iba 16cm), ktorá pri správnej kombinácii vrstiev má akustický útlm Rw > 50dB.

Viac informácií na tému tepelná izolácia, rekonštrukcie a stavby nájdete na webe účinná izolácia.

Sex Cam

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply