Bez ohľadu na to, aký typ varnej dosky máte, máme pre vás tipy a triky, ako variť úspornejšie. Správne techniky varenia, používanie vhodného riadu a správne využívanie funkcií varnej dosky môžu výrazne znížiť spotrebu elektrickej energie alebo plynu, a teda aj vašich peňazí.
Indukčné varné dosky sú známe svojou vysokou, až 90 % účinnosťou. Vďaka technológii, ktorá priamo ohrieva hrniec, nedochádza k strate tepla do okolia. Je však potrebné používať správny riad – základnou požiadavkou je, aby malo rovné dno s feromagnetickým materiálom..
Túto požiadavku väčšinou spĺňajú nerezové hrnce, rajnice a panvice z nerezovej ocele. Ak však chcete pri varení šetriť, ideálne je, aby mal riad sendvičové dno, ktoré je väčšinou tvorená vnútornou vrstvou z hliníka alebo medi uzavretou medzi vrstvami z nerezovej ocele. Pre úsporné varenie na indukcii sa ale skvele hodí aj liatina a smaltovaná liatina, ktorá je veľmi silne magnetická a umožňuje rovnomerné vedenie, rozloženie a udržanie tepla.
Pokročilejšie indukčné dosky ponúkajú možnosť spájať varné zóny. Spojená plocha sa využíva klasicky na prípravu jedla, napríklad vo veľkom oválnom pekáči alebo vo veľkej grilovacej panvici. Ak však máte varnú dosku s oktagónovými induktormi, otvorí sa vám ďalšie možnosti. Budete variť ako profesionál a pritom môžete šetriť. „Napríklad funkcia FlexiZone u indukčných dosiek MORA umožňuje spojiť dve zóny so špeciálnymi oktagónovými induktormi v ľavej alebo pravej časti dosky a vytvoriť tak jednu veľkú varnú plochu so rovnakou teplotou bez mŕtvych miest. Na ňu môžete umiestniť až tri hrnce na úspornú prípravu niekoľkých jedál naraz – dva hrnce musia byť na mieste spodnej a hornej platne a tretí menší uprostred spojenej zóny“ hovorí Jana Neuszerová, odborníčka značky MORA.
Indukčné varné dosky dokážu ponúknuť aj automatické funkcie na presné varenie bez výkyvov teploty a zbytočných strát: od rozpúšťania masla, cez pomalé dusenie, udržiavanie hotového jedla v teple až po rýchle varenie veľkého množstva tekutiny. Naučte sa využívať časovač. Nestane sa vám, že zabudnete a varenie bude prebiehať dlhšie, než je potrebné. Aj takto môžete ušetriť.
Sklokeramické sálavé varné dosky predstavujú overený štandard moderných kuchýň. „Vyberajte dosku, ktorá má tzv. Hi-Light varné zóny s vykurovacími špirálami upravenými na rýchle varenie. Rozohrievajú sa nielen veľmi rýchlo, ale aj rovnomerne a dokážu udržiavať stálu teplotu bez kolísania, a teda bez zbytočnej energie navyše na vyrovnanie požadovanej teploty. Ušetriť energiu pomáha aj plynulé ovládanie, nie bežné stupňové ovládanie. Varenie bude oveľa presnejšie a úspornejšie“ vysvetľuje Jana Neuszerová.
S úsporami súvisí aj veľkosť zahrievanej plochy, ktorá by nemala presahovať veľkosť hrnca. Ideálne je, keď má doska tzv. Duozóny. „Platnička je rozdelená na dva okruhy rôznych veľkostí, ktoré si následne môžete aktivovať podľa veľkosti hrnca. Menšia úsporná zóna je vhodná pre menšie nádoby a ich efektívne ohriatie“ dodáva Jana Neuszerová.
Ušetriť môžete aj tým, že budete používať riad s plochým dnom, ktorý dobre vedie a drží teplo, a naučíte sa využívať časovač, aby ste lepšie kontrolovali dobu varu. Užitočným trikom je aj využitie zvyškového tepla – platničku vypnete o chvíľu skôr a jedlo necháte „dôjsť“. Zvyškové teplo môžete využiť aj na úsporné ohriatie hotového jedla alebo šetrné rozmrazenie.
Plynové dosky predstavujú stálicu hlavne vďaka cenovej dostupnosti, rýchlosti ohrevu a jednoduchému a presnému regulovaniu plameňa. Hoci sú plynové dosky energeticky menej efektívne ako indukčné dosky, aj tu môžeme nájsť spôsoby, ako ušetriť.
Uistite sa, že plameň nezasahuje cez okraje hrnca, aby ste energiu využili v čo najvyššej miere na ohrev jedla a nedochádzalo k nežiaducim stratám. Veľký horák používajte hlavne na varenie vo veľkej nádobe alebo vyprážanie na panvici s veľkým priemerom.
Naučte sa používať pokrievky, tak ako to robili naši predkovia. A takisto tlakový hrniec. Výrazne skrátiť dobu varenia a tým aj spotrebu plynu.
You must be logged in to post a comment Login